Chcete vyzkoušet saunování, ale nevyznáte se mezi jednotlivými typy saun? Mezi nejčastější typy patří sauna finská a infrasauna. Obě tyto sauny mají za cíl krátkodobé prohřátí lidského těla, ovšem dosahují toho rozdílným způsobem. 

Jak funguje finská sauna

Finská sauna funguje na principu ohřívání pomocí kamen nebo topného tělesa. Kamna ohřívají vzduch v saunovací místnosti. Může se jednat o běžná kamna na dřevo nebo speciální elektrické topidla s nastavitelnou teplotou. 

Teplota vzduchu v místnosti může v horní části dosahovat až okolo 100 °C. Oproti tomu jeho vlhkost je velmi nízká, přibližně do 5 %. Vyhřívací kamna i kameny se často polévají vodou pro zvýšení vlhkosti vzduchu. Do této vody je možné přidávat speciální vonné oleje, které mají aromaterapeutické účinky a prohlubují relaxaci.

Samotné saunování ve finské sauně se doporučuje provádět zhruba ve 3 po sobě následujících cyklech. V rámci jednoho cyklu nejprve strávíte 5 minut v sauně, následovaných prudkým zchlazením v ochlazovacím bazénku, a pak je potřeba samozřejmě odpočinek, aby se tělo zrelaxovalo.

Pokud chcete finskou saunu vyzkoušet, můžete si ji vychutnat v našem luxusním pokoji Royal nebo v pokoji s atmosférou Indonésie.

Jak funguje infrasauna

V rámci finské sauny dochází k vysílání infračerveného záření skrze keramické desky. Toto záření díky své vlnové délce ohřívá látky, kterými prochází. Než se infračervená vlna vyčerpá, dokáže proniknout do větší hloubky, než když se člověk povrchově ohřívá ve finské sauně. 

Uvádí se, že infrasauna dokáže prohřát tkáně až do hloubky 5 cm. Díky tomu prostupuje namoženými svaly, uvolňuje je a usnadňuje rekonvalescenci. Současně pomáhá na kloubní aparát. Z těchto důvodů je často vyhledávaná aktivními lidmi, sportovci a lidmi s pohybovými obtížemi. I tento typ sauny je prospěšný pro imunitní systém a celkovou dobrou kondici.

Teplota v infrasauně bývá díky způsobu ohřevu maximálně 60 °C. Pobyt zde si můžete dopřát klidně až půl hodiny, aby se tělo co nejlépe prohřálo.

Po infrasauně se také nemusíte příliš šokově ochlazovat, zcela postačí obyčejná sprcha. Ale odpočinout si je samozřejmě velmi vhodné.


Každá rozumná návštěva sauny je prospěšná zdraví. Pokud vás nelákají přeplněná komerční wellness, určitě dejte šanci našim soukromým pokojům. Budete si tak moci vychutnat saunu sami a na maximum.