Podzimní dny a vlhké počasí svědčí virům a jejich přenosu. Proto tyto dny bývají spojovány s chřipkami, rýmou a dalšími onemocněními. Naše tělo je vystaveno větší zátěži, a je proto potřeba naši imunitu podpořit více než obvykle. Připravili jsme pro vás několik tipů, kterými můžete posílit své zdraví.

Dodejte svému tělu vitamíny a minerály

Vitamíny a minerály jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Ty získáváme z vyvážené stravy, a proto je potřeba dbát na pravidelný přísun ovoce a zeleniny. Mezi potraviny, které podpoří vaši imunitu, patří například citrusy, česnek, zázvor, olivy či avokádo. 

Také můžete zařadit doplňky stravy: vitaminy C, D, B, K, a dále minerály, jakou jsou zinek, selen a hořčík. K podpoře vašeho organismu přispějí i Omega 3 mastné kyseliny.

Nepodceňujte kvalitní spánek

Vědecké studie potvrzují, že je kvalitní spánek nezbytný pro naše zdraví. Proto na něj myslete a snažte se spát ideálně v tmavé místnosti, ve které vás nebudou rušit zvuky z okolí. Také je dobré chodit spát pravidelně ve stejnou dobu, abyste si vybudovali spánkový režim. Před spaním se snažte nedívat do obrazovek mobilních telefonů, protože modré světlo, které z nich vychází, narušuje hladinu spánkového hormonu melatoninu.

Věnujte se pohybu 

Sport a pohyb jako takový je důležitou součástí posilování imunity. Nemusíte přímo běhat, stačí se třeba delší dobu procházet. Pobyt na čerstvém vzduchu čistí nejen plíce, ale také mysl. Čerstvý vzduch si pusťte i do svého domova a pravidelně větrejte.

Otužování

Otužování v poslední době nabírá na popularitě. Není hned nutné skočit do ledové řeky, pro začátek úplně postačí, když si na závěr sprchování na chvíli pustíte studenou sprchu. A postupně budete její teplotu více a více snižovat. Vaše tělo si tak zvykne na studené počasí a opět tím posílíte svou imunitu.

Saunování

Saunování je další z aktivit, které podpoří vaši imunitu, a současně je to skvělý způsob relaxace. Pobyt v sauně podporuje vylučování toxinů, posiluje kardiovaskulární systém a pomáhá uvolňovat hormony štěstí. Pravidelné návštěvy vyhřáté sauny zvyšují produkci bílých krvinek, které jsou nejdůležitějším obráncem imunitního systému.

Možností, jak podpořit svou imunitu, existuje skutečně mnoho. Stačí si vybrat jednu, s tou začít a postupně přidávat další kroky.